IEEE Student Branch Oulu - taustaa
IEEE Student Branch Oulu

IEEE SB historiikki

Mikä IEEE?

Historia

The Institute of Electrical and Electronics Engineers, Inc. eli IEEE:n juuret sijoittuvat aikaan jolloin sähkö oli uutta ja ihmeellistä. The American Institute of Electrical Engineers perustettiin vuonna 1884. Perustajajäseniä olivat mm. Alexander Graham Bell ja Thomas Alva Edison. AIEE yhdistyi 1963 vuonna 1912 perustetun The Institute of Radio Engineersin kanssa, perustaen IEEE:n. Nykyään IEEE on maailman suurin alakohtainen järjestö. Jäseniä on 175 maassa kaikkiaan miltei 400.000. Opiskelijajäseniä noin 1400 eri Student Branchissä.

Julkaisutoiminta

IEEE julkaisee 30% maailman sähkötekniikan, elektroniikan ja tietotekniikan teknisestä materiaalista. Julkaisutoiminnan pohjan luo yli 100 säännöllisesti ilmestyvää korkeatasoista lehteä, joiden lisäksi vuosittain julkaistaan n. 300 konferenssijulkaisua. Myös käyttöohjeet, käsikirjat, ohjekirjat yms. kuuluvat painotuotteiden valikoimaan.

Standardit

Ensimmäinen standardi on AIEE:n ajoilta vuodelta 1890: "Practical unit of self-induction". IEEE on eräs American National Standards Instituten (ANSI) perustajajäseniä vuodelta 1918. Se vaikuttaa kaikissa merkittävissä organisaatiossa mm. IEC, ISO, CENELEC ja ANSI. Nykyään IEEE on johtava riippumaton, voittoa tavoittelematon standardisointiorganisaatio maailmassa. Voimassa olevia standardeja on yli 800, joiden joukossa mm. langattomat lähiverkot, mittalaiteväylä ja POSIX. Työn alla on vielä 700 lisää.

Organisaatio

Maailma on jaettu 10 alueeseen, Regioniin. Näistä 1-6 sijaitsevat Yhdysvaltojen alueella; 7 on Kanadassa; 8 sisältää Euroopan, Afrikan ja suuren osan Aasiaa; 9 sisältää Intian ja Kiinan sekä Australian; Väli- ja Etelä-Amerikka muodostavat 10 alueen. Regionit on edelleen jaettu Sectioneihin, jotka nuodattelevat osavaltio- tai valtiorajoja. Oulussa opiskelevat kuuluvat siten Region 8:aan, Finland Section:iin, Student Branch Ouluun. Society on IEEE:n alajaos, joka on keskittynyt johonkin tiettyyn tekniikan osa-alueeseen kuten tietoliikenteeseen tai lääketieteen tekniikkaan. Chapter on vastaavanlainen Sectionin alaisuudessa toimiva jaos.

Student Branch

Oulun Student Branchin toiminta voidaan jakaa kahteen osaan: ammatilliseen- ja virkistystoimintaan. Ammatillinen toiminta pitää sisällään yritysvierailut, excursiot ulkomaille (TNM), konferenssit, stipendit, kirjoituskilpailut ja lehtien sekä muiden julkaisujen erittäin edulliset opiskelijahinnat. Virkistystoimintana on perinteisesti ollut hiihtoretki keväällä, kesäjuhla, sekalaista urheilua (mm. squash, sulkapallo ja golf), pikkujoulupippalot sekä saunaillat.